fredag 10. desember 2010

Den ultimate julefrokosten

På julaftens frokostbord er det to ting som er veldig viktig for denne frøkna. Det holder faktisk om det bare er disse to ingrediensene på bordet. Julefrokost for meg er nemlig julebrød og kjøttrull. Hjemmelaget begge deler, og selvfølgelig en tradisjon. 
Kombinasjonen er litt speisell, for julebrød er ganske søtt finbrød med sukat og rosiner. Kjøttrull er rull av storfe smaksatt med salt og annet herlig krydder.
I min verden er smaken av dette helt magisk. Når jeg får julebrød med kjøttrull til frokost på julaften, ja da er det sannelig jul. Og det aller beste er at jeg vet at dette blir innholdet i frokosten min i over en uke (med små innslag av litt annet også selvfølgelig). 
I år skal vi feire julaften hjemme hos oss selv for første gang. Det innebærer at vi må begynne videreføringen av tradisjoner vi ønsker å ta med oss videre. Da holder det ikke å få det servert på fat av våre foreldre lenger. Vi må delta i produksjon selv for å bli neste generasjons mester. Det må jo tross alt læres en gang også, og hva er vel bedre forberedelse til jul enn å lage den herlige maten som vi forbinder med ekte julefølelse. 
Den uka jeg var hjemme på Roan deltok jeg i kjøttrullsying. Jeg sliter nok litt med å få til den rette krydderblandingen selv enda, men kanskje neste år?

Læremester 1
Mamma 

 Læremester 2
Pappa 


Konsentrert lærling 

 Fornøyd og snart ferdig med årets aller største kjøttrull

Årets resultat. 
Her er det nok til mange herlige julefrokoster for medlemmene i familien Ugedal og våre påhengere.

Det ligger også 3 julebrød i fryseren, og de får vel selskap av 3 til etter hvert. Litt skjønnhetsfeil får man tåle, for etter en (egentlig ulovlig) smaksprøve kan jeg konstatere at de smaker helt perfekt. Kunne jo ikke risikere å sitte på julaften med ett brød som smakte helt feil.





Jeg gleder meg veldig til å sette tennene i den aller første skiva med kjøttrull som skal spises i Tunhøgda på julaften. Jeg får vann i munnen bare ved tanken.


Ingen kommentarer: