Jeg og Line har ett par dager hatt prosjekt pepperkakehus. Det har vært en utrolig arti og koselig prosess. Vi hadde egentlig planlagt å gjøre oss ferdig på en kveld, men skikkelige hus må ha skikkelig planlegging. En god konstruksjon er også viktig. Det var derfor heldig for oss at vi hadde to hendige snekkere til hjelp når vi skulle tegne mal. Vi hadde nemlig valgt oss ut et "enkelt og lite" hus med 6 kanter. Snekkerne våre tok heldigvis høyde for skrå på taket og diverse andre viktigheter, så etter kveld en hadde vi i alle fall en mal som sørget for riktige proporsjoner.
Konstruksjon av husets grunnflate (som var beregnet til å bli 195 kvadratcentimeter)
Kveld to besto i å bake ut delene. Line stilte med en IKEAdeig, og jeg stilte med en REMAdeig. Jeg kan anbefale Ikea om du ønsker å bygge hus med riktige proporsjoner og lite feilmargin. Rema er bedre om du ønsker et hus som ser godt ut med en jevn farge og litt mer sjarmerende former.
Med ferdigstekte deler var det klart for montering. Line hadde verdens mest geniale forslag til hvordan vi skulle sette det sammen. Limpistol! Enklere måte finnes ikke. Ikke alt blir spiselig, men ett en måneders gammelt pepperkakehus krydret med støv er vel ikke det beste uansett. Og som Pål Ivar påpekte, så er jo ganske mange prosentdeler likevel spisbare om man skulle ønske å gjøre et innhugg. Delene ble montert og det lignet da på to hus etterhvert. Litt skakke og skeive, men laget med stor innlevelse og kjærlighet.
Når det kom til pynten vekslet vi mellom å annenhvert minutt minne oss på at "less is more" og "less is not more". Det kom stadig ny sukkersøt melis på, og til og med scrappesakene mine fikk bidra.
Line måtte selvfølgelig sørge for at pepperkakehuset hennes var like helt da hun kom hjem som da hun dro herfra
Her er årets pepperkakehus i Tunhøgda
Resultatet ble da slettes ikke så ille. Ser man bort fra noen skeivheter i blant annet takkonstruksjonen og "snøstjernene" på taket, ble det da ganske bra.
Nå skal det få pryde stua på en sjarmerende måte frem til vi skal kaste ut jula på nyåret.
For dere som ikke har pyntet pepperkakene eller pepperkakehusene enda, vil jeg gjerne gi dere et tips til melisblandingen. Dette er en blanding som gir sterk, passe tykk og hvit melis som passer perfekt til pynting med vanlig brødpose.
1-1,5 eggehvite
4 dl melis
1 ts eddik
Tilsett evt konditorfarge om du ønsker det, ha litt av blandingen i ett hjørne av en brødpose, klipp av ønsket tykkelse på tuppen og tegn ivei.
For dere som ikke har pyntet pepperkakene eller pepperkakehusene enda, vil jeg gjerne gi dere et tips til melisblandingen. Dette er en blanding som gir sterk, passe tykk og hvit melis som passer perfekt til pynting med vanlig brødpose.
1-1,5 eggehvite
4 dl melis
1 ts eddik
Tilsett evt konditorfarge om du ønsker det, ha litt av blandingen i ett hjørne av en brødpose, klipp av ønsket tykkelse på tuppen og tegn ivei.
6 kommentarer:
Så fint!! Imponert e :)
Kjæmpefint:)
Dæven, så stili!! :D
Å takk ferr melisoppskrefta, vi ska prøv imårra!; )
Vart jo ikke så verst, Anita =) Vi kan vær fornøyd, ja :D Klem
:) kjæmpe hus da! :)
meget kreativt og elegant pepperkakehus :)
Skeivheter på pepperkakehuset er jo litt av sjarmen! Et utrolig nydelig hus dere har laget. Hadde ikke tenkt å lage pepperkakehus i år jeg, men nå fikk jeg sannelig lyst likevel :)
Legg inn en kommentar